Urheiluakatemia

Lapin Urheiluakatemia

Lapin urheiluakatemia on Lapin ja Rovaniemen alueella toimiva oppilaitosten ja yhteistyötahojen verkosto. Toimintaa tukee Opetus- ja Kulttuuriministeriö, Rovaniemen kaupunki sekä mukana olevat oppilaitokset.

Urheiluakatemian keskeisin tehtävä on huippu-urheilijoiden ja huipulle tavoittelevien urheilijoiden valmennuksen tehostaminen sekä urheilijoiden opiskelun tukeminen. Lapin urheiluakatemiaan on mahdollisuus hakeutua perusasteen, toisen asteen, korkea-asteen ja armeijan kautta.

Olympiakomitea on myöntänyt Lapin urheiluakatemialle erityistehtävän lumilajien painopistelajeihin.

Näiden lisäksi Lapin urheiluakatemian päälajeina ovat lentopallo, jalkapallo, jääkiekko, yleisurheilu sekä uinti. Edellä mainituissa lajeissa Lapin Urheiluakatemiassa toimivat lajivalmennusvastaavat, joiden johtamana lajiharjoittelun valmennusryhmät toimivat.

Lapin urheiluakatemian tarjontaan kuuluu myös yleisvalmennusryhmä niiden lajien urheilijoille joiden lajiin ei ole tällä hetkellä osoittaa lajivalmennusvastaavaa.

Harjoittelu jakautuu lajiharjoitusten lisäksi voimavalmennukseen, taitovalmennukseen sekä valmennuksen tukipalveluihin (kts. tukipalvelut).

Akatemiatoiminta tapahtuu kiinteässä yhteistyössä Lapin Urheiluopiston valmennuskeskuksen kanssa.

Hakeminen oppilaitoksiin tapahtuu vuosittain akatemiatoiminnassa mukana olevien oppilaitosten (kts. oppilaitokset ja opiskelu) hakuohjeiden mukaisesti (kts. hakeutuminen).

Akatemian harjoittelu tapahtuu pääsääntöisesti tiistai, keskiviikko ja torstai -aamuisin klo 08.00-10.00, mutta käytännön toteutus pohjautuu urheilijan, oppilaitoksen ja valmentajan kanssa laadittuun henkilökohtaiseen suunnitelmaan (Huom! oppilaitoskohtaiset erot opinto- ja korvaavuuskäytänteissä). 

Yläkouluakatemia järjestetään leirimuotoisena toimintana (kts. yläkouluakatemia).