Judokat ponnistavat akatemian avulla yhdessä eteenpäin

28.11.2017

IMG-20171127-WA0000 (2).jpg

Yläkouluakatemian judokat 2017-2018 yhteiskuvassa.

 

Kiinnostus erilaisia kamppailulajeja kohtaan on kasvanut pohjoisen alueella viime vuosina hyvään tahtiin. Sitä se on myös judossa, jolle perustettiin oma lajiryhmä tälle lukuvuodelle Lapin Urheiluakatemian yläkouluakatemiaan. Judovalmentaja Petteri Pohja arvioikin lajiryhmän tarpeen suureksi.

– Kyllä se meille täällä pohjoisessa aika tärkeä on. Etelän suunnalla järjestetään vastaavanlaista toimintaa Pajulahdessa ja Tampereella, mutta tämän ikäisille on hyvä jos he pystyvät vielä kotipaikkakunnallaan olemaan.

– Tällä järjestelyllä pystytään karsimaan myös matkakustannuksia, joita tulee jo aika paljon kisa- ja leirimatkoilta, Pohja viittaa pohjoisen sijaintiin.

Yläkouluakatemian judoryhmässä on tänä vuonna yhteensä 17 nuorta judokaa. Porukkaa on kokoontunut yhteen Rovaniemen lisäksi Oulusta, Kemistä sekä Vihannista. Pohja näkee, että yhteiset leiritykset ovat merkittäviä myös yhteenkuuluvuuden tunteen kohottamiseksi.

– Tietysti tämä yhdistää meitä pohjoisen porukkaa. Tulee hyvä henki, kun meitä on täällä useammasta eri seurasta, mutta kaikki ovat silti yhtä ja samaa ryhmää.

 

20171127_144227 (2).jpg

Judossa harjoitetaan heittoja, sidontoja, kuristuksia sekä käsilukkoja. 

 

Akatemiatoiminnalla halutaan palvella myös pohjoisen alueen pienempiä seuroja, kuten Kemiä ja Vihantia, joiden toiminta on isompia paikkakuntia maltillisempaa. Hyvä startti uudelle lajiryhmälle olikin avainasemassa tähän syksyyn lähdettäessä ja ainakin ensimmäisen leirityksen jälkeen tunnelmat olivat hyvät sekä akatemian suunnalla että kotipuolessa.

– Palaute oli, että nuoret olivat tyytyväisiä ja kotoakin tuli hyvää palautetta, joten eiköhän me saatu tämä ihan onnistuneesti liikkeelle, Pohja kertaa.

Yläkouluakatemiassa tämän viikon teemana ovat hyvät käytöstavat. Judossa käytöstavat korostuvat erityisesti japanilaisten perinteiden myötä, jotka tuovat omalla tavallaan muotoa ja järjestystä lajiin. Lajin luonteeseen kuuluu tietynlainen protokolla, jota kaikki noudattavat, vaikkakin itse urheilusuorituksissa judokat saavat käyttää sääntöjen puitteissa niin paljon voimaa, nopeutta ja tehoa kuin suinkin pystyvät. 

 

20171127_142638 (2).jpg

Pohja kertoo ryhmän pitävän kunnia-asiana sitä, että judokat erottuvat käytöksellään positiivisesti joukosta, ja että käyttäytymiseen kiinnitetään joka kerta huomiota.