Lentopalloilija Antti Ronkainen raivasi tiensä pohjoisen poluilta Bulgariaan

13.09.2018

antti_ronkainen_lentopallo_suomi_c_cev_lu-1200x800.jpg

Kuusamolainen Antti Ronkainen on unelmoinut tuulettavansa pisteitä MM-areenoilla tähän tapaan. Viime sunnuntaina unelmista tuli vihdoin totta. Kuva: CEV.eu.

 

Parhaillaan käynnissä olevissa lentopallon MM-kisoissa nähdään tänäkin vuonna pohjoissuomalaista osaamista sinivalkoisten väreissä. Yksi pohjoisen pojista Suomen joukkueessa on 22-vuotias Antti Ronkainen, joka on sinnikkäällä työllään ja omilla valinnoillaan raivannut tiensä kotipaikkakunnaltaan Kuusamosta lentopallomaailman kirkkaimpiin valoihin.

Jokunen vuosi takaperin kuusamolainen yleispelaaja oli tiukan paikan edessä. Opiskelut häämöttivät, eikä kotipaikkakunnalta tahtonut enää löytyä joukkuetta, jonka mukana seurata omia unelmia. Vaihtoehtoja Ronkaisella oli käsissään kaksi: Oulu tai Rovaniemi. Kokonaiskuvaa hahmoteltaessa valinta kääntyi lopulta napapiirin suuntaan.

–Rovaniemi oli silloin minulle parempi vaihtoehto opiskelun ja urheilun yhdistämisessä. Lisäksi, kun tiesin, että sieltä löytyy hyvät koutsit, niin valinta kävi sitten siihen suuntaan, Ronkainen muistelee.

 

Kovaa työtä kehittävässä ympäristössä

Napapiirin Pallokettuihin siirtynyt nuorukainen kulki matkallaan myös kolmen vuoden akatemiaputken Lapin Urheiluakatemiassa. Silloista kasvuympäristöä Ronkainen muistelee kiitollisin mielin.

–Sekä akatemiassa että seurajoukkueessa asiat toimivat todella hyvin. Akatemiassa saimme monipuolista valmennusta, mikä oli tosi hyvä juttu. Siinä oli loistava ympäristö päästä kehittymään muiden urheilijoiden kanssa, ja esimerkiksi lentopallossa urheilijalle löytyy hyvät tasot kehittyä myös akatemian lisäksi, Ronkainen viittaa seurajoukkuepolkuihin aina liigasta junioreihin asti.

Positiivinen asenne huokui Ronkaisesta jo Rovaniemen vuosina ja Koillismaan kasvatista onkin piirtynyt muistoja myös silloisen akatemiavalmentajan Virpi Tuokon mieleen, joka toimi merkittävässä roolissa nuoren urheilijan arjessa.

–Antti oli rauhallinen, sinnikäs ja päämäärätietoinen treenaaja. Muistan aina, kun jokin peli tai kilpailu alkoi, häneen silmiinsä syttyi se tietynlainen palo, mikä näkyy edelleen tänä päivänä.

–Lisäksi hän ymmärsi yleensä nopeasti niin sanotusti oman parhaansa, ja koska halu mennä eteenpäin oli ja on edelleen kova, motivoitui hän tekemään myös niitä vähän epämiellyttävämpiä harjoituksia laadukkaasti, Tuokko muistelee tavoitteellista urheilijaansa.

 

Esiinmarssin aika

Akatemiavuosien jälkeen oli aika hypätä askel eteenpäin ja Ronkainen otti suunnakseen Oulun, joka oli aikaisemmin jäänyt odottamaan kuusamolaisen saapumista. Rovaniemeläislähtöisen valmentajan Olli Kuoksan alaisuudessa Ronkainen pelasi läpimurtokauden Mestaruusliigassa kaudella 2016-2017 Lentopalloseura ETTAn riveissä.

Kun seuraavakin kausi kulki miehellä nousujohteisesti, kutsui maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo Ronkaisen mukaan maajoukkuerinkiin ja viimein lopulliseen MM-kisamiehistöön. Suomi-paidan päälle pukeminen oli pohjoisen pojalle yksi unelmien täyttymyksistä.

–Itsellä, kun ei ole junnumaaottelujakaan yhtään taustalla, niin onhan tämä ollut helkkarin upeaa päästä edustamaan Suomea ensimmäisen kerran tänä vuonna. Ja, kun en ole oikein koskaan ollut ikäisteni huippu, niin Rovaniemen ja Oulun ansiosta tänne on päästy, Ronkainen veistelee.

Omasta kokemuksestaan Ronkainen voi suositella Lapin Urheiluakatemiaa myös tuleville lentopalloilijalupauksille.

–Kannattaa ehdottomasti lähteä Rolloon erittäin toimivan systeemin takia. Valmennus on todella hyvällä tasolla nuorelle urheilijalle ja akatemian kautta on mahdollisuus päästä mihin vain. Ympäristö on kunnossa, joten sitä pohjaa vasten loput onkin vain itsestä kiinni, mies vinkkaa uraansa pohtiville.

Huomenna perjantaina akatemiakasvattimme astelee seuraavan kerran Varnan MM-kisanäyttämölle, kun Suomi kohtaa alkusarjan ottelussa Kuuban. Valmentaja Virpi Tuokko haluaa loppuun muistuttaa Anttia yhdestä asiasta, mihin on helppo koko akatemiaväenkin yhtyä:

–Elät Antti nyt sitä unelmaa, jonka uskalsit aikoinaan ääneen sanoa. Nauti!