Naisjalkapallo menossa kovaa vauhtia eteenpäin myös Lapissa

11.10.2017

20171011_084304 (2).jpg

Marianne Miettinen ohjeisti pelaajia keskiviikkoaamuna Ounashallissa.

 

Tyttöjen ja naisten jalkapallo on ottanut isoja harppauksia eteenpäin viime vuosina. Taidollisten ja taktisten asioiden lisäksi myös urheilullisuus on näkynyt yhtenä kehittymisen osa-alueena naispalloilijoiden keskuudessa. Näistä ja muista valmennuksellisista linjauksista keskusteltiin eilen Lapin Urheiluopistolla, kun alle 18- ja 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentaja Marianne Miettinen vieraili Rovaniemellä, tutustuen Lapin Urheiluakatemian toimintaan.

Miettisen tiiviiseen, mutta antoisaan vierailuun sisältyi myös akatemian aamuharjoitusten vetäminen tytöille keskiviikkoaamuna. Vaikka tiistai-illan keskustelutilaisuus oli mieleenpainuva sekä Miettiselle että kuulijajoukolle, niin varsinaiset harjoitukset vetivät tällä kertaa pidemmän korren.

– Koska olen eniten valmentaja sydämeltäni, niin tämä harjoitus oli minulle tärkein tapahtuma vierailullani. Harjoituksissa pääsin näkemään pelaajat tositoimissa ja katsomaan heidän osaamistaan, Miettinen kertasi aamuharjoitusten jälkeen.

Osaamisen taso yllätti kokeneen valmentajankin positiivisesti ja harjoitus osoitti, minkä takia tällaiset vierailut ovat tärkeitä.

– Tuolla oli muutamia uusia kasvoja minulle, jotka yllättivät todella positiivisesti, Miettinen viittoilee kentän laidalta.

– Tässä pääsee näkemään myös tyttöjen harjoituskulttuuria ja jos pelaajat ovat aamulla kahdeksalta jo tikissä, kuten täällä, niin se kertoo jo jotain heidän arjestaan.

Akatemiatoiminnan Miettinen näkee tyttöjen ja naisten jalkapallossa avainasemassa, sillä Suomessa seurat eivät ole vielä niin vahvoja kuin miesten puolella. Naisseuroista löytää harvoin päätoimisia valmentajia, mikä merkitsee sitä, etteivät pelaajat saa samanlaista pakettia arjessaan, mitä he saavat akatemian kautta. Akatemia tarjoaa laadukkaan verkoston, missä pelaajaa tuetaan niin fyysisiin, psyykkisiin kuin ravintoonkin liittyvissä asioissa, ja se on Miettisen mielestä äärettömän tärkeää tulevaisuuden kannalta.

 

Palkinto hyvin tehdystä työstä

 

20171011_091542 (2).jpg

Leila Haapea (vas.) ja Marianne Miettinen keskustelemassa harjoitusten päätteeksi.

 

Kova työ lappilaisen jalkapalloilun eteen on alkanut tuottaa hedelmää hiljalleen. Viime vuosina tyttöjen ja naisten maajoukkueisiin sekä ulkomaille ovat nousseet Kemi – Tornio-alueelta Natalia Kuikka ja Emma Heikkilä, ja tänä vuonna ensiesiintymisensä maajoukkueissa ovat tehneet Rovaniemen Palloseuraa edustavat Leila Haapea sekä Vilma Koivisto.

Haapealle maajoukkuekutsu oli mieleinen lievästi rikkonaisen kauden päätteeksi.

– Tuli innostunut fiilis, kun sai palkinnon siitä työstä, mitä on tehnyt. Kauden keskellä oli lyhyt huili pienten vammojen takia, mutta alku- ja loppukausi sujuivat hyvin, syyskuussa maajoukkuekasteensa saanut Haapea kommentoi.

Maajoukkuereissulta Haapealle jäi käteen mahtavia kokemuksia, jotka sisälsivät karvaita pettymyksiä, mutta myöskin voiton hetkiä. Lähitulevaisuuden tavoitteena lahjakkaalla jalkapalloilijalla on päästä pelaamaan naisten Liigaa sekä EM-jatkokarsintoja alle 19-vuotiaiden maajoukkueen kanssa.

Jälkimmäisen tavoitteen toteutumiseen vaikuttaa urheilijan itsensä lisäksi myös valmentaja Miettinen. Miettisen mukaan hänellä on kuitenkin käsissään äärimmäisen mielenkiintoinen ja hieman epätyypillinenkin suomalainen pelaaja.

– Leila on tosi erilainen pelaaja. Hän on yllättävä ja hänen taitotasonsa riittää tekemään yllättäviä ratkaisuja. Hänen pelaamisessaan näkyvät myös oveluus ja juonikkuus, jonka se taitopohja juurikin mahdollistaa. Lisäksi tykkään paljon hänen asenteestaan, sillä hän on sisukas eikä anna periksi.