Taitoluistelijat tähtivalmennuksessa yläkoululeirillä

19.04.2018

Alexander Majorov.jpg

Alexander Majorov (kesk.) yhteispotretissa yläkoululaisten sekä valmentajien kanssa.

 

Lapin Urheiluopistolla viedään viimeisiä yläkouluakatemian leiriviikkoja tämän lukuvuoden osalta. Yläkouluakatemian taitoluistelijat ovat päässeet tällä viikolla todelliseen huippuvalmennukseen, kun Ruotsin taitoluistelutähti Alexander Majorov on toiminut vierailevana valmentajana leirillä.

Majorov, 26, on Pietarissa syntynyt, 6-vuotiaana Ruotsiin muuttanut taitoluistelija, jolta löytyy kokemusta aina MM-kisoista olympialaisiin asti. Nelinkertainen Ruotsin mestari kävi helmikuun alussa voittamassa Rovaniemellä viidennen Pohjoismaiden mestaruutensa Lappi Areenan jäällä.

Juurikin kyseisissä kisoissa Majorov pääsi juttusille paikallisten valmentajien sekä Olympic Training Centerin väen kanssa, missä heräsi myös yhteinen intressi Rovaniemellä järjestettävästä valmennusleiristä.

–Olen suhteellisen pieneltä paikkakunnalta Luleåsta, eikä siellä ole oikein mitään, joten kaipasin jotain erilaista ja kerroin, että olen käytettävissä, mikäli he haluavat minut valmentamaan tänne, Majorov taustoittaa.

Luistelutähden mukaan viikko yläkoululeirillä on sujunut mallikkaasti. Harjoitusohjelmaan on kuulunut jonkin verran askelluksia ja muita peruskuvioita, mutta keskittyminen on kohdentunut silti muihin asioihin.

–Olemme keskittyneet enemmän siihen, miltä luistelun pitäisi tuntua ja kuinka kannattaisi luistella. Sen takia olemme luistelleet paljon myös yhdessä. En ole mikään jäätanssija, mutta olen halunnut opettaa heitä tuntemaan terän luistellessa, sillä nuoret luistelijat eivät tunne sitä yleensä niin hyvin, Majorov kertoo.

Majorov kehuu tyttöjä ja hänen mukaansa he ovat kehittyneet paljon kokonaisen viikon aikana.

–Tiistaina meillä oli sellainen hullu tunti, missä he yrittivät opetella erilaisia askelluksia ja nyt, kun katsoo, niin he ovat paljon itsevarmempia ja iloisia, kun uudet jutut sujuvat paremmin. Se näkyy myös nauttimisena jäällä olosta.

Lapin Urheiluakatemian leirimalli kerää myös kehuja, sillä miehellä itsellään opiskelun ja urheilun yhdistäminen oli aikanaan haastavaa.

–Olen opiskellut fysioterapiaa ja nykyään työskentelen hierojana. Opiskelin silloin 100 prosenttisesti korkeakoulututkintoa sekä siinä ohella hierojan tutkintoa, joten minulla oli hieman enemmän tekemistä kuin muilla. Toisaalta urheilussa tulokseni kohenivat opiskeluaikana, sillä urheilu oli se, missä pääsin lepuuttamaan aivojani ja hetkeksi pois siitä opiskelumaailmasta, Majorov kertailee.

Majorov kiittelee upeasti sujuneesta viikosta ja muistuttaa luistelijoita nauttimaan jokaisesta hetkestä. Hän myös painottaa jokapäiväistä tekemistä sekä uusien kuvioiden opettelua. Kun kuviot ovat hallussa, niin sen kun vain yhdistelee liikkeet, improvisoi ja nauttii jäällä olosta.