Perustietoa urheiluakatemiasta

Mikä ihmeen urheiluakatemia? Kenelle se on tarkoitettu ja mitä siellä tehdään? Asioiden selkiyttämiseksi olemme listanneet tähän alapuolelle vastauksia monia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

 • Mitä urheiluakatemia tarkoittaa?

  Suomessa toimii 19 alueellista tai paikallista urheiluakatemiaa, joiden tehtävänä on auttaa urheilijoita opiskelun ja urheilun yhdistämisessä. Urheiluakatemiat osallistuvat valmennuksen järjestämiseen ja varmistavat urheilijoille tärkeiden tukipalvelujen saatavuuden.

  Urheiluakatemiat toimivat perusasteella sekä toisella ja korkea-asteella, ja niiden toimintaa koordinoi valtakunnallisesti Suomen Olympiakomitea.

  Urheiluakatemioiden toimijoihin kuuluvat muun muassa kunnat, oppilaitokset, lajiliitot sekä niiden alaiset urheiluseurat.

  Urheiluakatemioissa urheilijan tukena toimii eri alojen asiantuntijoita, joita saattavat olla esimerkiksi fysioterapeutti, fysiikkavalmentaja, ravitsemusneuvoja, lääkäri ja psyykkinen valmentaja. Urheiluakatemiatoiminta käsittää urheilijan polun vaiheet yläkoulutoiminnasta huippu-urheiluun saakka.

  Urheiluakatemia- ja valmennuskeskustoiminnan tavoite:

  Varmistamme, että urheilijoilla on kansainvälisen vertailun kestävä päivittäisvalmennus ja toimintaympäristö. Lahjakkaat nuoret voivat saavuttaa oman potentiaalinsa urheilussa. Kansainvälisesti menestyviä urheilijoita ja joukkueita on enemmän. Toimimme eettisesti kestävästi. Koulutus ja siviiliuraan valmistautuminen hoidetaan vastuullisesti ja suunnitelmallisesti.

 • Mitä toimijoita Lapin urheiluakatemiaan kuuluu ja mitkä ovat sen keskeisimmät tehtävät?

  Urheilun tukiverkosto

  Lapin urheiluakatemia on urheilun yhteistyöverkosto, joka tukee urheilijoita, valmentajia ja seuroja koko urheilijan polulla. Urheiluakatemian toimintaa tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Rovaniemen kaupunki sekä mukana olevat oppilaitokset.

  Yhteistyöverkostoomme kuuluvat oppilaitokset yläkouluista korkeakouluihin, valmennuksen, terveydenhuollon ja muiden tukipalveluiden asiantuntijat, liikunnan aluejärjestö, alueen urheiluseurat sekä toimintaansa Lapin alueelle keskittäneet lajiliitot.

  Lapin urheiluakatemia ja Santasport Lapin Urheiluopiston valmennuskeskus kuuluvat valtakunnalliseen urheiluakatemiaverkostoon, jonka yhteistoimintaa koordinoi Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö. Lähemmäs 15 vuotta toiminut Lapin urheiluakatemia lukeutuu yhdeksi Suomen suurimmista urheiluakatemioista.

  Lue lisää urheiluakatemiaohjelmasta Suomen Olympiakomitean sivuilta.

   

  Keskeisimmät tehtävät

  1. Huippu-urheilijoiden ja huipulle tavoittelevien urheilijoiden valmennuksen tehostaminen ja opiskelujen tukeminen
  2. Kokonaisvaltainen urheilijana kehittyminen
  3. Olympiakomitean myöntämä erityistehtävä lumilajien painopistelajeihin
 • Missä ja milloin akatemiaharjoituksia järjestetään?

  Akatemiaharjoittelu

  Akatemian pääpaikkana toimii Rovaniemellä sijaitseva Santasport, Lapin Urheiluopisto, jossa myös työskentelee moni akatemiaurheilijoiden ja valmentajien kanssa päivittäin työskentelevistä asiantuntijoista.

  Akatemiaharjoittelu tapahtuu pääsääntöisesti kolmena aamuna viikossa: tiistai- keskiviikko- ja torstaiaamuisin klo 8:00 – 11:00. Lajit voivat suunnitella myös lisäharjoituksia iltapäiville mahdollisuuksien mukaan. Harjoittelussa käytännön toteutus pohjautuu urheilijan, oppilaitoksen sekä valmentajan kanssa laadittuun henkilökohtaiseen suunnitelmaan.

  Lapin urheiluakatemian päälajeihin kuuluvat lentopallo, jalkapallo, jääkiekko, maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty, yleisurheilu sekä uinti. Edellä mainittujen lajien lisäksi myös alppilajit ovat yksi akatemiamme päälajeista ja heidän harjoitteluaan toteutetaan Rovaniemen lisäksi myös Kittilän Levillä.

  Päälajien lisäksi urheiluakatemiamme tarjontaan kuuluu myös yleisvalmennusryhmä niiden lajien urheilijoille, joiden lajiin ei tällä hetkellä ole osoittaa lajivalmennusvastaavaa.

  Akatemiaharjoittelu jakautuu lajiharjoitusten lisäksi voima- ja taitovalmennukseen sekä valmennuksen tukipalveluihin.

 • Kenelle urheiluakatemia on tarkoitettu?

  Lapin urheiluakatemiaan voivat hakeutua ensisijaisesti Lapissa asuvat, oman lajinsa huipulla olevat tai sinne tähtäävät urheilijat. Suurin osa akatemiaurheilijoista on joko toisen asteen tai korkea-asteen opiskelijoita, mutta joukossa voi olla myös välivuodella olevia opiskelijoita tai valmistuneita päätoimisia urheilijoita sekä urheilun ohella työelämässä olevia.

  Yläkouluikäisille urheilijoille Lapin urheiluakatemia järjestää leirimuotoista yläkoulutoimintaa (kts. yläkoululeiritys).

  Akatemiaurheilijaksi valintaan vaikuttavat opiskelumenestys, oman lajiliiton pisteytys sekä akatemian pääsykokeet (lajitoiminta, urheilullisuus, haastattelut).

   

  Akatemiaurheilijat kategorisoidaan Olympiakomitean ohjeistuksen mukaan kolmeen eri tasoon:

  1= Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijat

  2a= Aikuisten maajoukkueurheilijat

  2b= Nuorten maajoukkueurheilijat

  3= Kansallisen/alueellisen tason urheilijat

 • Paljonko urheiluakatemian lukuvuosi kustantaa?

  Akatemiamaksu toisella ja korkea-asteella

  Akatemiakauden 2021-2022 perushinta on 300€. Urheilijastatuskohtaisen hinnan näet ilmoittautumislomakkeesta. Hinta sisältää mm. akatemiavalmennuksen, kuvallisen kulkukortin, urheiluopiston harjoitustilojen käytön ja mahdollisuuden akatemian tukipalveluihin.

  Akatemian kulkukortti on voimassa 01.08.2021-31.07.2022. Akatemian kulkukortti ja seurakortti ovat kaksi eri asiaa. Akatemiamaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Uusien urheilijoiden tulee toimittaa kasvokuva itsestään akatemian huippu-urheilukoordinaattorille sähköpostitse. Jatkavat urheilijat voivat käydä päivittämässä vanhan kortin voimassaoloajan Lapin Urheiluopiston vastaanotossa.

  Sähköinen ilmoittautumislomake tulee olla täytettynä ennen kortin hankintaa.

  Lisätiedot huippu-urheilukoordinaattori Reijo Jylhältä.

  Kustannukset yläkoululeirityksessä

  Leirikohtaiset hinnat lukuvuonna 2021-2022 ovat seuraavat:

  Päiväleiri (sis. lounaan ma-pe ja päivällisen ma-to, 1-2 välipalaa/päivä)

  • Rovaniemeläiset 240€
  • Ulkopaikkakuntalaiset 260€.

  Täysihoito (sis. majoituksen ma-pe, aamupalat ti-pe, lounaat ma-pe, päivälliset ma-to, 1-2 välipalaa/päivä ja iltapalat ma-to)

  • Rovaniemeläiset 340€
  • Ulkopaikkakuntalaiset 360€
  • Mahdollinen lisäyö (su-ma) aamiaisella 45€/hlö.

  Kaikille urheilijoille lisätään leirihintaan ensimmäisen leirin yhteydessä varustemaksu 25€ (sis. t-paidan ja työkirjan).

  Mahdollisuus kattaviin lisäpalveluihin fysioterapian ja terveyspalvelujen osalta.

 • Miksi Rovaniemi?

  Rovaniemi

  Rovaniemi tunnetaan Lapin pääkaupunkina, joka sijaitsee aivan napapiirin välittömässä läheisyydessä Suomen pisimmän joen Kemijoen varrella. Väkiluvulla mitattuna Rovaniemi on Suomen 17. suurin kaupunki 63 000 asukkaallaan, mutta pinta-alaltaan se on sekä Suomen että koko Euroopan suurin kaupunki. Vaikka matkaa maamme pääkaupunkiin Helsinkiin kertyykin reilut 800 kilometriä, sujuu matkustaminen vaivattomasti koko maan halki ainoastaan tunnissa.

  Rovaniemi kaupunkina

  Rovaniemi on paitsi joulupukin kotikaupunki, se on myös vireä opiskelijakaupunki. Kaupungin reilusta 60 000 asukkaasta noin 10 000 on korkeakouluopiskelijoita. Toisin sanoen joka kuudes rovaniemeläinen on opiskelija, ja se näkyy myös kaupungin katukuvassa. Rovaniemen katukuvassa olennainen osa ovat myös turistit, sillä matkailu on yksi Lapin ja Rovaniemen pääelinkeinoista. Matkailijoita näkee Rovaniemellä ihastelemassa joulun taikaa sekä kesäajan yöttömiä öitä ympäri vuoden satoja tuhansia.

  Korkeakouluopiskelu

  Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto tarjoavat monipuolista ja korkealaatuista koulutusta korkeakouluopiskelijoille. Molempien opinahjojen pääkampukset sijaitsevat Rantavitikalla vain kivenheiton päässä Rovaniemen keskustasta sekä Santasport, Lapin Urheiluopistosta.

  Vapaa-aika

  Rovaniemellä sinulla on mahdollisuus nauttia rajattomasta harrastustarjonnasta. Kaupungin syke tarjoaa tyydytyksen kulttuurilliseen nälkääsi ja kaupukialueelta avautuva käsinkosketeltava ja eksoottinen luonto pitää takuulla huolen siitä, että arkihuolet unohtuu, eikä tekeminen lopu kesken.

  Opinnot ja huippu-urheilu

  Lapin urheiluakatemia toimii yhteistyössä mukana olevien oppilaitosten sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. Urheiluakatemia tukee omassa lajissaan huipulle pyrkiviä urheilijoita opintojen ja urheilun yhdistämisessä.

  Jokaisella oppilaitoksella on nimetyt akatemiayhteyshenkilöt, jotka auttavat akatemiaurheilijoita käytännön asioissa. Tarkista oman oppilaitoksesi yhteyshenkilö Yhteystiedot -osiosta.

  Asuminen

  Rovaniemellä opiskelija-asuntoja tarjoaa useampi toimija. Suurin opiskelijoiden vuokranantaja on Domus Arctica -säätiö, jolta löytyy asuntoja soluasunnoista isompiin asuntoihin.

  Liikenne

  Rovaniemellä kaikki on lähellä. Kaupunkiin ja harrastamaan pääsee sujuvasti kävellen tai pyörällä. Myös bussit kulkevat laajasti ympäri kaupungin ja yhteydet kehittyvät jatkuvasti. Usko tai älä, myös Helsinki ja muut Etelä-Suomen suurkaupungit ovat lähempänä kuin luuletkaan. Koti-ikävän iskiessä kuljet lentäen Rovaniemeltä Helsinkiin ainoastaan tunnissa.