Kaksoistutkinnosta lisäpotkua myös urheilijana kehittymiseen

Lapin urheiluakatemiassa on paljon urheilijoita eri oppilaitoksista ja oppimisen aloilta. Joukosta löytyy myös todellisia urakoitsijoita, kuten Iris Lukkarila ja Saana Valkama, jotka ovat valinneet suoritettavakseen kaksoistutkinnon, missä yhdistyvät sekä lukio-opetus että ammatilliset opinnot.

Saana Valkamaa (vas.) ja Iris Lukkarilaa yhdistää saman opintosuuntauksen lisäksi myös molemmille rakas laji jalkapallo.

 

Lapin urheiluakatemian aamuharjoitukset ovat täydessä tohinassa, kun urheiluopiston viereisestä jalkapallohallista kuuluu pallon kumautuksia sekä rempseää yhteispelin ääntä ulos pakkaseen saakka. Kenttä on jaettu puoliksi siten, että pojat harjoittelevat omalla puolella ja tytöt omalla puolellaan. Kaikkien tekemisestä aistii intohimon ja määrätietoisen asenteen urheilua kohtaan.

Kaksi tyttöä noutelee karkailevia palloja kentän laidalla ja seurailee silmät tarkkoina, mitä muut pelikaverit harjoituksissaan tekevät. Iris Lukkarila ja Saana Valkama ovat juuri tulleet Lapin Liikuntaklinikan vastaanotolta, josta he ovat saaneet uusia ohjeita vaivojensa kuntouttamiseksi. Kuntoutumisprosessi etenee molempien mielestä jouhevasti, sillä Liikuntaklinikka antaa opastusta ja neuvoja monipuolisesti akatemiaurheilijoille.

Sekä Lukkarila että Valkama ovat olleet mukana urheiluakatemiatoiminnassa jo yläkouluvaiheesta saakka. Useamman vuoden kokemuksella he osaavat vastata kysymykseen, millaista lisäarvoa urheiluakatemia tuo heidän arkeensa urheilijana.

–Akatemiaharjoitukset tuovat ihan sikana kehitystä fyysisyyteen ja yksilötaitoon, koska täällä kehitetään yksilöitä pienemmällä porukalla kuin joukkuetreeneissä, Rovaniemen Palloseuran naisten edustusjoukkueessa pelaava Lukkarila kertoo.

Samaa joukkuetta edustava Valkama on Lukkarilan kanssa samoilla linjoilla henkilökohtaisen kehittymisen suhteen, mutta lisää vielä, että aamut on mukava aloittaa treenaamalla. Treenien jälkeen onkin aika suunnata virkeänä kouluun.

tietämys urheilusta kasvaa ammatillisissa opinnoissa

Edellä mainitun kaksikon kohdalla koulunkäynti tarkoittaa siirtymistä harjoitusten jälkeen joko urheiluopistolle tai mäkeä hieman alemmaksi Ounasvaaran lukioon. Molemmat ahkeroivat toisella asteella sekä ammatillisen että ylioppilastutkinnon eteen.

–Kävin vuoden pelkästään lukiota, mutta sitten ajattelin, että kaipaan jotain vaihtelua lukion penkillä istumiseen. Liikunta alana kiinnostaa minua, joten päätin ottaa molemmat. Liikunnanohjauksen perustutkinto onkin tuonut piristävää vaihtelua opiskeluihin, Lukkarila avaa kaksoistutkintonsa taustoja.

Opintoja Lukkarilalla on tämän kevään jälkeen takanaan kolme vuotta, kun Valkaman taival on sen sijaan vasta alussa. Ensimmäistä vuottaan opiskeleva Valkama kertoo, että opiskelun ja urheilun yhdistäminen on ollut toistaiseksi haastavaa, muttei suinkaan mahdotonta.

–Koulussa on ensimmäisenä vuonna paljon kaikenlaista, joten pieniä järjestelyjä ollaan jouduttu tekemään. Aika hyvin olemme kuitenkin opettajien kanssa saaneet asiat sumplittua niin, että lähes jokaisiin treeneihin on pystynyt osallistumaan.

Lukkarilan kokemus opiskelun ja urheilun yhteensovittamisesta on kuitenkin Valkamaa hieman laajempi.

–Ammatillisten opintojen kanssa harjoitukset menevät joskus päällekkäin, mikä on luonnollista, kun säännöllistä lukujärjestystä ei varsinaisesti ole. Lukion kanssa opintojen ja urheilun yhdistäminen sujuu sen sijaan todella helposti, sillä saamme paljon koodeja vapaaksi aamuharjoittelua varten, Lukkarila kehuu järjestelmää.

Molemmat nuoret tuntevat olevansa oikealla alalla, sillä liikunnan ammatilliset opinnot tukevat omalla tavallaan myös urheilijana elämistä ja toimimista. Oppia on karttunut muun muassa harjoitusten vaikutuksista kehoon sekä muista fysiologisista asioista.

–Ammatillisten opintojen ansiosta sitä ymmärtää paremmin, miksi treenataan vaikka jotain fysiikka- tai kestävyysjuttuja ja ylipäätään ymmärtää syyt erilaisille harjoitteille, Lukkarila kertoo.

Lapin urheiluakatemiassa saadaan yksilöllisempää valmennusta neljästi viikossa. Aamuharjoitukset herättävät mielen ja kehon mukavasti myös uuteen koulupäivään.

 

Opiskelun ja pelaamisen ohella Lukkarila toimii RoPS:n E-tyttöjen valmentajana. Vapaapäiviä ei kalenterista liiemmin löydy, mutta se ei tunnu aktiivista nuorta haittaavan. Peliuran jälkeinen ammatinvalintakin vaikuttaa olevan tällä hetkellä selvillä.

–Valmentaminen on alkanut kiinnostamaan nyt vielä enemmän, kun ymmärtää asioista ja näkee kuinka pienemmät tytöt kehittyvät. Jos jokin ammatti pitäisi valita, niin haluaisin olla valmentaja ja toimia jalkapallon parissa mahdollisimman pitkään.

Ennen valmennusuraa Lukkarilan silmissä siintää kuitenkin nousu Naisten Liigaan RoPS:n paidassa. Valkaman tavoitteet peliuralle on asetettu kenties pykälää korkeammalle.

–Tavoitteenani on päästä pelaamaan ulkomaille siten, että pystyisin elättämään itseni jalkapallolla, Valkama päättää.

Yhteishaku on käynnissä 18.2.-10.3.2020. Urheilijoiden hakeminen Lapin urheiluakatemiaan tapahtuu oppilaitosten ja opiskelupaikan varmistamisen kautta. Tutustu oppilaitoskohtaiseen hakumenettelyyn osoitteessa: lapinurheiluakatemia.fi/hakeminen/. Lisätietoa hakemisesta saat myös yläkoulusi opinto-ohjaajalta, urheiluakatemiassa mukana olevien oppilaitosten yhteyshenkilöiltä sekä Lapin urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattorilta.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia