Lapin urheiluakatemia

Urheilijan tukena matkalla huipulle

Lapin urheiluakatemia auttaa huipulle tähtääviä urheilijoita kokonaisvaltaisesti tukemalla sekä valmennusta että opiskelua. Urheiluakatemiaan on mahdollista hakeutua toisen asteen ja korkea-asteen koulutusten sekä varusmiespalvelun kautta.

Opiskele ja urheile huipulla

Lapin urheiluakatemia tarjoaa sinulle tavoitteellisen ja laadukkaan toimintaympäristön kehittyä, kun haluat yhdistää sekä urheilun että opiskelun korkealla tasolla.

Toimimme tiiviissä yhteistyössä oppilaitosten ja urheiluseurojen kanssa, jotta sinä saisit keskittyä kehittymään.

Ammattivalmentajamme ja asiantuntijamme ovat käytettävissä juuri sinua varten, kun haluat tähdätä huipulle. Myös oppilaitosten yhteyshenkilöt ovat mukana tekemässä arjestasi uutta menestystarinaa.

Akatemiaurheilijaksi?

 • Kenelle urheiluakatemia on tarkoitettu?

  Akatemiaurheilijaksi?

  Lapin urheiluakatemiaan voivat hakeutua ensisijaisesti Lapissa asuvat, oman lajinsa huipulla olevat tai sinne tähtäävät urheilijat.

  Suurin osa akatemiaurheilijoista suorittaa joko toisen asteen tai korkea-asteen opintoja, mutta toiminnassa voi olla mukana myös varusmiehiä, päätoimisia urheilijoita sekä urheilemisen ohella työelämään kuuluvia.

  Akatemiaurheilijaksi valintaan vaikuttavat opiskelumenestys, oman lajiliiton pisteytys sekä mahdollisesti järjestettävät urheiluakatemian pääsykokeet.

  Lue lisää hakemisesta tästä.

  Urheiluakatemiatoiminnan tehtävät ja tavoitteet

  Lapin urheiluakatemia on yksi Suomen 19:sta urheiluakatemiasta, jonka tehtävänä on auttaa urheilijoita opiskelun ja urheilun yhdistämisessä. Osallistumme valmennuksen järjestämiseen ja varmistamme urheilijoille tärkeiden tukipalvelujen saatavuuden.

  Urheiluakatemiamme toimii perusasteella sekä toisella ja korkea-asteella, ja niiden toimintaa koordinoi valtakunnallisesti Suomen Olympiakomitea.

  Tavoitteenamme on varmistaa, että urheilijoilla on kansainvälisen vertailun kestävä päivittäisvalmennus ja toimintaympäristö, jossa lahjakkaat nuoret voivat saavuttaa oman potentiaalinsa urheilussa. Haluamme, että kansainvälisesti menestyviä urheilijoita ja joukkueita on tulevaisuudessa enemmän. Toimimme eettisesti kestävästi. Hoidamme koulutuksen ja siviiliuraan valmistautumisen vastuullisesti ja suunnitelmallisesti.

  Lue lisää Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmasta tästä.

  Asiantuntijatoiminnan kohdentaminen

  Urheiluakatemiatoiminnassa mukana olevat urheilijat ovat urheilijan polulla ja harjoittelevat tai opettelevat harjoittelemaan tavoitteellisesti.

  Olympiakomitean ohjeistuksen mukaisesti urheilijat on jaettu myös Lapin urheiluakatemiassa oman kehitysvaiheensa perusteella neljään eri tasoon. Tällä luokittelulla selkiytetään urheilijakokonaisuuden hallintaa sekä asiantuntijatoiminnan kohdistamista.

  1. Olympiakomitean ja Paralympiakomitean tukiurheilijat sekä aikuisten maajoukkueurheilijat huippu-urheiluyksikön
   tukemissa joukkuelajeissa
  2. 2A muut aikuisten maajoukkueurheilijat & 2N muut nuorten maajoukkueurheilijat
  3. Kansallisen tai alueellisen tason urheilijat
  4. Urheiluakatemian yläkoulutoiminnassa mukana olevat urheilijat
 • Harjoittelu urheiluakatemiassa

  Harjoitukset

  Akatemiaharjoittelu tapahtuu pääsääntöisesti kolmena aamuna viikossa: tiistai-, keskiviikko- ja torstaiaamuisin klo 8:00–11:00 välisenä aikana. Lajit voivat suunnitella myös lisäharjoituksia iltapäiville mahdollisuuksien mukaan.

  Urheiluakatemiassa harjoittelu jakautuu lajiharjoitusten lisäksi fysiikka- ja ominaisuusvalmennukseen sekä asiantuntijatoimintaan.

  Harjoittelussa käytännön toteutus pohjautuu urheilijan, oppilaitoksen sekä valmentajan kanssa laadittuun henkilökohtaiseen suunnitelmaan.

  Kaikki saman katon alla

  Akatemiaurheilijoiden harjoittelu toteutetaan Santasport Lapin Urheiluopistolla, Rovaniemellä. Santasportilta ja sen pihapiiristä löytyvät suorituspaikat kaikille lajeille. Myös valmentajat sekä akatemiaurheilijoiden hyödynnettävissä olevat asiantuntijat työskentelevät kaikki saman katon alla.

  Lajivalikoima

  Lapin urheiluakatemian päälajeihin kuuluvat joukkuelajeista lentopallo, jalkapallo sekä jääkiekko. Yksilölajeista päälajejamme ovat maastohiihto, painonnosto, yleisurheilu, uinti sekä mäkihyppy ja yhdistetty. Edellä mainittujen lisäksi myös alppilajit kuuluvat päälajeihimme sillä erotuksella, että heidän harjoitteluaan toteutetaan Rovaniemen lisäksi myös Kittilän Levillä.

  Päälajien lisäksi urheiluakatemia tarjoaa yleisvalmennusryhmän niiden lajien urheilijoille, joiden lajiin ei ole tällä hetkellä osoittaa lajivalmennusvastaavaa.

  Tutustu urheiluakatemian lajeihin tästä.

 • Kustannukset

  Hinnan määräytyminen

  Urheiluakatemiatoiminnan lukuvuosikohtainen hinta määräytyy Olympiakomitean ohjeistuksella toteutetun urheilijastatuksen mukaisesti.

  Akatemiavalmennus on kaikille toisen asteen urheilijoille maksuton, mutta lukuvuosikustannuksen myötä urheilija pääsee hyödyntämään kattavia asiantuntijatoimintoja, kuten ravitsemus- ja psyykkistä valmennusta sekä terveydenhoitopalveluja. Hinta sisältää myös kuvallisen kulkukortin, jolla urheilija pääsee käyttämään urheiluopiston harjoitustiloja akatemiaharjoitusten ulkopuolellakin. Urheilijastatuskohtaiset hinnat sekä lukuvuosikustannuksen sisällön näet alla.

  Urheilijastatuskohtaiset hinnat
  • Akatemiaurheilija | 300€
  • Nuorten maajoukkueurheilija | 150€
  • Akatemia jaksovaihtaja | 60 €/jakso
  • Aikuisten maajoukkueurheilija | 0€
  • Olympiakomitean tukiurheilija | 0€
  • Top Team -urheilija | 0€
  • Ammatillinen huippu-urheilijastatus | 0€
  • Varusmies | 0€
  Lukuvuosikustannuksen sisältö
  • Kuvallinen kulkukortti (voimassa 1.8.-31.7.)
  • Urheiluhallin, voimapajan ja kylpylän käyttö vapailla vuoroilla
  • Testit lajiryhmän suunnitelman mukaisesti
  • Huco Sport -profiilit
  • Fysioterapiakartoitukset ja niihin liittyvät ryhmämuotoiset harjoitukset
  • Urheilijan terveystarkastus
  • Vapaasti valittavat kokonaisuudet psyykkisestä ja ravitsemusvalmennuksesta
  • Mahdollisuus fysioterapeutin vastaanottoon tiistaiaamuisin
  • Asiantuntijatoiminta valmentajajohtoisesti
  • Huippuvaiheen yksilöllinen fysiikkavalmennus
  • Huippuvaiheen lajivalmennus lajiryhmien mukana mahdollisuuksien mukaan

  *Jos urheilulukioon tai ammatilliseen koulutukseen urheilijastatuksella valittu toisen asteen opiskelija ei halua hyödyntää edellä mainittuja etuuksia, hän voi osallistua veloituksetta lajivalmennukseen kolmena aamuna viikossa.

 • Rovaniemi urheilukaupunkina

  Rovaniemi

  Rovaniemi tunnetaan Lapin pääkaupunkina, joka sijaitsee aivan napapiirin välittömässä läheisyydessä Suomen pisimmän joen Kemijoen varrella. Väkiluvulla mitattuna Rovaniemi on Suomen 17. suurin kaupunki 65 000 asukkaallaan, mutta pinta-alaltaan se on jopa 5. suurin kunta Suomessa. Vaikka matkaa maamme pääkaupunkiin Helsinkiin kertyykin reilut 800 kilometriä, sujuu matkustaminen vaivattomasti koko maan halki parhaimmillaan tunnissa.

  Rovaniemi kaupunkina

  Rovaniemi on paitsi joulupukin kotikaupunki, se on myös vireä opiskelijakaupunki. Kaupungin reilusta 65 000 asukkaasta noin 10 000 on korkeakouluopiskelijoita. Toisin sanoen joka kuudes rovaniemeläinen on opiskelija, ja se näkyy myös kaupungin katukuvassa. Rovaniemen katukuvassa olennainen osa ovat myös turistit, sillä matkailu on yksi Lapin ja Rovaniemen pääelinkeinoista. Matkailijoita näkee Rovaniemellä ihastelemassa joulun taikaa sekä kesäajan yöttömiä öitä ympäri vuoden satoja tuhansia.

  Korkeakouluopiskelu

  Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto tarjoavat monipuolista ja korkealaatuista koulutusta korkeakouluopiskelijoille. Molempien opinahjojen pääkampukset sijaitsevat Rantavitikalla vain kivenheiton päässä Rovaniemen keskustasta sekä Santasport Lapin Urheiluopistosta.

  Vapaa-aika

  Rovaniemellä sinulla on mahdollisuus nauttia rajattomasta harrastustarjonnasta. Kaupungin syke tarjoaa tyydytyksen kulttuurilliseen nälkääsi ja kaupukialueelta avautuva käsinkosketeltava ja eksoottinen luonto pitää takuulla huolen siitä, että arkihuolet unohtuu, eikä tekeminen lopu kesken.

  Opinnot ja huippu-urheilu

  Lapin urheiluakatemia toimii yhteistyössä mukana olevien oppilaitosten sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. Urheiluakatemia tukee omassa lajissaan huipulle pyrkiviä urheilijoita opintojen ja urheilun yhdistämisessä.

  Jokaisella oppilaitoksella on nimetyt akatemiayhteyshenkilöt, jotka auttavat akatemiaurheilijoita käytännön asioissa. Tarkista oman oppilaitoksesi yhteyshenkilö Yhteystiedot -osiosta.

  Asuminen

  Rovaniemellä opiskelija-asuntoja tarjoaa useampi toimija. Suurin opiskelijoiden vuokranantaja on Domus Arctica -säätiö, jolta löytyy asuntoja soluasunnoista isompiin asuntoihin.

  Liikenne

  Rovaniemellä kaikki on lähellä. Kaupunkiin ja harrastamaan pääsee sujuvasti kävellen tai pyörällä. Myös bussit kulkevat laajasti ympäri kaupungin ja yhteydet kehittyvät jatkuvasti. Usko tai älä, myös Helsinki ja muut Etelä-Suomen suurkaupungit ovat lähempänä kuin luuletkaan. Koti-ikävän iskiessä kuljet lentäen Rovaniemeltä Helsinkiin ainoastaan tunnissa.

Lisätiedot


Reijo Jylhä

Urheiluakatemiapäällikkö

reijo.jylha@santasport.fi

Puh. +358 40 168 0553

Urheilijatarinat

Tälle sivulle olemme keränneet eri lajien urheilijoiden uratarinoita ja kokemuksia Santasport Lapin Urheiluopiston valmennuskeskuksesta sekä Lapin urheiluakatemiasta, sillä omakohtaiset kokemukset ovat parasta tietoa muillekin.

Valmentajatarinat

Tälle sivulle olemme keränneet tarinoita valmentajien urapoluista ja kokemuksia Santasport Lapin Urheiluopiston valmennuskeskuksesta sekä Lapin urheiluakatemiasta, sillä omakohtaiset kokemukset ovat parasta tietoa muillekin.