Kaksoisura mahdollistaa ammattiin ja urheiluun panostamisen

Haukiputaalaislähtöinen Elias Klytseroff löysi kaksoisurasta uuden suunnan, kun palo jääkiekkoon hiipui. Lajinvaihto ja kaksoisura-ajattelu ovat auttaneet häntä paljon myös tulevaan ammattiin valmistautumisessa, mikä onkin rohkaissut urheilijaa asettamaan tavoitteet korkealle molempien urien suhteen.

Elias Klytseroff on joutunut tekemään viime vuosina kovia valintoja, jotka ovat kantaneet häntä lopulta eteenpäin.

 

Jääkiekon puolella Oulun Kärppien junioriputken läpikäynyt Elias Klytseroff päätyi Rovaniemelle kesällä 2014 suorittaakseen varusmiespalveluksen silloisessa Lapin Ilmatorjuntarykmentissä. Urheilun puolella seuraksi vaihtui Rovaniemen Kiekko, jota Klytseroff ehti edustaa aina neljän kauden ajan. Viimeinen kausi kiekkokaukaloissa oli kuitenkin haasteellinen ja samalla käänteentekevä nuoren miehen uralla.

–Kausi 2017-2018 oli hankala itselleni kaikin puolin, enkä ihan hirveästi nauttinut enää pelaamisesta entiseen tapaan, vaikka harjoittelu yleisesti ottaen tuntuikin mielekkäältä ja siitä olen pystynyt aina nauttimaan, Klytseroff kertaa kiekkouransa päätöstä.

Harjoittelusta nauttiminen jatkui lopettamispäätöksestä huolimatta Lapin Urheiluopistolla fysiikkaharjoittelun merkeissä, jolloin kokenut painonnostovalmentaja Ari Moilanen iski silmänsä lupaavasti rautoja nostelleeseen Klytseroffiin. Moilanen uskaltautui ohimennen tiedustelemaan juuri hokkarinsa varastoon heittäneeltä urholta halukkuutta painonnostoharjoitteluun, mutta kuinkas siinä lopulta kävi?

–Puolivahingossa tulin lupautuneeksi kokeilemaan ja tässä sitä nyt ollaan, Klytseroff naureskelee tilannetta pikaisesta päätymisestä uuden lajin pariin.

Koulun penkille kovin tavoittein

Painonnoston tuleminen mukaan kuvioihin ei jäänyt kuitenkaan ainoaksi muutokseksi vuoden aikana, sillä Klytseroff pääsi aloittamaan fysioterapeutin opinnot Lapin ammattikorkeakoulussa syksyllä 2018. Harrastuksen ollessa vielä tuore pääpaino suuntautui luonnollisesti opiskeluun.

–Nopeasti kuitenkin huomasin painonnoston ja opiskelun yhteensovittamisen olevan suhteellisen vaivatonta, joten ajattelin, että miksipä en voisi panostaa molempiin yhtä aikaa.

–Yksilölajissa pystyt itse rytmittämään harjoittelun, kun ei ole määrättyjä harjoitteluaikoja, kuten joukkuelajeissa. Se oli varmasti yksi syy siihen, miksi päätin ryhtyä kaksoisuralle, Ounasvaaran Atleetti Klubia nykyään edustava sanailee.

Opiskelun ja urheilun yhdistäminen on sujunut tavoitteelliselta mieheltä tähän asti hyvin, vaikka kompromissejakin on joutunut aika ajoin tekemään. Kompromissit ovat sinänsä olleet tarpeen, kun kyse on henkilöstä, joka haluaa olla paras myös tulevassa ammatissaan.

–Päällimmäisenä tavoitteenani on olla huippufysioterapeutti, joten sen seurauksena joudun välillä tinkimään harjoittelusta. Painonnostossa tavoittelen silti Suomen mestaruutta ja tietenkin Ulvaksen Kimmon tulosten rikkomista, Klytseroff viittaa tuoreeseen 40-vuotiaiden Suomen mestariin ja Lapin urheiluakatemian voimavalmentajaan.

Kaksoisura on rikkaus

Urheiluun panostaneita ei usein osata arvostaa myöhemmässä elämänvaiheessa, kuten työelämään siirtymisessä, vaikka urheilu oppina lieneekin ehkä se kaikkein arvokkain. Urheilu opettaa työhön, se opettaa elämään. Sen on saanut kokea myös Elias Klytseroff, jonka mielestä urheilu on tuonut runsaasti tukea muun muassa työelämään valmistautumisessa.

–Kun on itse urheilija, niin osaa nähdä asiakkaiden kohdalla harjoittelun vaikuttavuuden ja merkityksen vaikkapa kuntoutuksessa, oli kyseessä sitten huippu-urheilija tai työssäkäyvä ihminen. Urheilu on luonut myös verkostoja, joiden kautta on saanut paljon erilaisia ajattelutapoja sekä lähestymismalleja niin urheiluun, työhön kuin tavalliseen elämäänkin.

Aika tulee jossain vaiheessa näyttämään, kumpi tie vie Klytseroffin kohdalla pidemmälle. Tässä vaiheessa kaksoisura mahdollistaa kuitenkin panostamisen molempiin: opiskeluun ja urheiluun.

Korkeakoulujen yhteishaku on nyt käynnissä 1.4. saakka. Urheilijoiden hakeminen Lapin urheiluakatemiaan tapahtuu oppilaitosten ja opiskelupaikan varmistamisen kautta. Tutustu oppilaitoskohtaiseen hakumenettelyyn osoitteessa: lapinurheiluakatemia.fi/hakeminen/. Lisätietoa hakemisesta saat myös urheiluakatemiassa mukana olevien oppilaitosten yhteyshenkilöiltä sekä Lapin urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattorilta.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia