Poikkeustila haastaa, muttei estä akatemiajoukkuetta sarjakauteen valmistautumisessa
Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on ehtinyt jo vaikuttaa monen talvilajin kilpailukauteen päättämällä ne etuajassa. Kesälajien osalta kilpailukaudet ovat vasta alkamassa, vaikkakaan varmuutta niiden alkamisajankohdista ei vielä kellään ole. Kaikesta huolimatta kauteen on valmistauduttava, kertoo jalkapallon akatemiajoukkue RFA:n valmentaja Aleksi Tanner.

Jalkapalloilijat valmistautuvat Rovaniemellä tulevaan kauteen ohjelmoidusti, mutta omatoimisesti.
Lapin urheiluakatemia ja Rovaniemen Palloseura valittiin viime syksynä yhdeksi Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n Elite Youth Academy -kohteeksi. Akatemiaohjelman tavoitteena on kehittää pelaajia tukien heidän opintojensa sekä urheilun yhdistämistä aina neljän vuoden ajan kerrallaan.
Kilpailullisissa sarjoissa Rovaniemi Football Academy (RFA) -nimellä pelaava akatemiajoukkue on joutunut valmistautumaan toimintajaksonsa ensimmäiseen sarjakauteen kaikkien muiden tapaan poikkeusoloissa koronaviruksen aiheuttaman tilanteen johdosta, mikä on luonnollisesti haastanut sekä pelaajia että valmennusryhmää.
Joukkueen päävalmentaja Aleksi Tannerin mukaan koronavirus ei ole pysäyttänyt toimintaa kokonaan, vaan pelaajille on luotu omatoiminen viikkorytmi harjoittelua varten.
–Pelaajat harjoittelevat omatoimisesti siten, että heille on sisällytetty 12 erilaista harjoitetta viikkorytmiin. Ohjelmaan lukeutuvat niin palloharjoitukset, juoksu- kuin lihaskuntoharjoituksetkin, Tanner selvittää.
Pallon kanssa tehtävät harjoitteet on Tannerin mukaan ohjelmoitu pelipaikkakohtaisesti niin, että ne on mahdollista suorittaa maksimissaan neljän hengen suljetuissa pienryhmissä ja sellaisiin aikoihin, ettei Rovaniemen keskuskentällä ole pahin ”ruuhka-aika” päällä. Järjestelyissä on otettu huomioon myös isommilta tahoilta tulleet linjaukset.

–Kun harjoitteet tehdään Olympiakomitean antaman ohjeistuksen mukaisesti samoissa suljetuissa pienryhmissä, niin toiminta ei pääse liian isoksi. Jos porukkaa on liikaa, niin vaarana on, että kentät menevät lopullisesti kiinni, Tanner jäsentelee.
Tehoja irti omatoimitreenilläkin
Vaikka kauteen valmistautuminen on joukkuelajin edustajille ollut haastavaa, ovat RFA:n pelaajat ottaneet tilanteen alkujärkytyksen jälkeen yllättävän hyvin vastaan, ainakin jos valmennukselta kysytään.
–He ovat olleet hyvillä fiiliksillä ja viesti pelaajilta on ollut se, että omatoimitreeneistä on saanut tehoja yllättävän hyvin irti. Tilanne on mahdollistanut myös tiivistahtiset etäyhteyksin käytävät keskustelut pelaajien kanssa, joiden avulla olemme saaneet puskettua heitä eteenpäin.
–Meidän isoin motivointiajatus on ollut koko ajan se, että sarjat alkaisivat kesäkuussa, mikä Palloliitonkin tämänhetkinen linjaus on, Tanner kertoo.
Tannerin mukaan viimeisin tieto sarjojen aloitusajankohdasta on 13. kesäkuuta, jolloin joukkueet pystyisivät pelaamaan sarjan suunnitellusti, pois lukien syksyn pudotuspelit, jotka tulivat mukaan Kakkosen ohjelmistoon viime vuonna. Skeptisyyttä kesäkuuta kohtaan Tannerilla vielä riittää, mutta pelaajakehityksen kannalta toiveissa olisi, että jossakin muodossa sarja saataisiin vietyä läpi.
–Meidän ajatusmaailmassa kaikkein tärkeintä on se, että jonkinlainen sarja pelataan, alkoi se sitten elo- tai syyskuussa. Miesten pelit ovat pelaajakehityksen kannalta tärkeitä ja jos ne jäävät pois, niin sitten tilanne huononee huomattavasti.
Valmentaja mainitsee, että RFA:n kanssa samassa lohkossa pelaavien joukkueiden kesken on pyöritelty jo joitain skenaarioita siltä varalta, ettei Palloliitto pysty virallisia sarjoja tänä vuonna järjestämään.
–Sitten kun rajoitukset poistuvat ja jos käy pahin mahdollinen, niin olemme kaavailleet järjestettäväksi yhteisiä turnauksia ja leirityksiä, jotta saisimme mahdollisimman paljon pelejä alle syksyn aikana sarjojen kohtaloista huolimatta.
Sillä aikaa, kun joukkueharjoituksiin ei ole asiaa, tekevät pelaajat töitä ollakseen nopeampia, vahvempia ja kestävämpiä kuin muutoksen alkaessa.
–Jalkapallollisesti kehittyminen ei tässä tilanteessa varmaankaan ole mahdollista, mutta fyysisiin ominaisuuksiin pystymme onneksi vaikuttamaan, Tanner päättää.