Rovaniemellä halutaan profiloitua ratakierroksen erityisosaajiksi
Yleisurheilun taso on noussut Pohjois-Suomessa viime vuosina roimasti ja siihen liittyen nälkä kehittyä on edelleen kova. Kuluneen syksyn aikana Lapin urheiluakatemia ja Santasport ovat perustaneet juoksuryhmän, jonka tavoitteena on tuottaa kovia 400 metrin kiitureita.
Yleisurheilumenestys pohjoissuomalaisten yleisurheilijoiden osalta on parin viimeisen vuoden sisällä ollut silmiinpistävää. Urheilijat ovat astelleet kaikessa hiljaisuudessa parrasvaloihin muun muassa Kalevan kisoissa sekä Suomi – Ruotsi -maaotteluissa. Myös nuorten EM-kisakoneet ovat saaneet tehdä välilaskuja pohjoisen lentokentille poimiakseen näitä urhoja ja urhottaria kyytiin.
Menestys ruokkii myös halua satsata lisää yleisurheiluun. Toimet sen suhteen on Rovaniemellä jo aloitettu, kun Lapin urheiluakatemian ympärille perustettiin tavoitteellinen 400 metrin juoksijoiden ryhmä alkusyksystä. Urheiluakatemian yleisurheilun lajivastaavan Susanna Parkkisenniemen mukaan ajatus ryhmän perustamisesta lähti yksinkertaisesti siitä, että Pohjois-Suomessa on tällä hetkellä paljon hyviä ratakierroksen juoksijoita.
–Meillä on hyvä mahdollisuus profiloitua tämän matkan erityisosaajiksi, sillä 400 metrin taso Suomessa ei ole valtavan hyvä, Parkkisenniemi mainitsee.
Ryhmässä vilistelee puhtaita 400 metrin juoksijoita yhteensä 15 urheilijan edestä ja lisäksi mukana on saman matkan aitureita. Urheilijat kuuluvat pääsääntöisesti Lapin urheiluakatemiaan, mutta mukaan mahtuu myös nuorempia juoksijoita 12-vuotiaista lähtien. Harjoitusrungon suunnittelusta päävastuun kantaa Kalle-Pekka Tiihonen, mutta toimintaan on sitoutettu myös urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat.
Tiihosen mukaan juoksuryhmän toiminta poikkeaa Rovaniemellä valmennuslinjallisesti muista Suomen kaupungeista siten, että Rovaniemellä ollaan lähdetty tekemään alusta alkaen kilpailuvauhtisia vetoja ja niitä tullaan vetämään läpi harjoituskauden. Parkkisenniemi perustelee tätä poikkeavuutta sillä, että yleensä harjoituskaudella juostaan yli- ja alimatkaa, ja kilpailuvauhtisiin vetoihin siirrytään vasta kilpailuihin valmistavalla kaudella.
Kokeneimmat nuorikot saavat kilpailuvauhtisia harjoituksia alleen läpi viikon ja nuorimmat urheilijat liittyvät mukaan kerran viikossa. Yhteistreenin hienous kiteytyykin valmentajakaksikon mielestä nimenomaan siihen, kun kaikki juoksijat ovat yhdessä koossa.
–Ryhmäharjoituksissa jokainen saa aina jotakin. Ryhmän paras juoksija ei ole välttämättä se nopein tai se ei ole kestävin, mutta esimerkiksi pikajuoksijalle saattaa löytyä siitä vierestä kestävyysjuoksija rinnalle. Silloin saadaan molemmille juoksijatyypeille tarvittavaa sparrausta, Tiihonen avaa ryhmässä juoksemisen etuja.
–Esimerkkinä pikajuoksijalla saattaa alkaa jalka painamaan tietyssä kohtaa, kun kestävyystyypillä ei tunnu vielä missään. Asian voi ajatella myös päinvastoin, ja silloin kaikki hyötyvät.
Suomessa ratakierroksen kirmaajat ovat enemmän tai vähemmän harvinaisuus. Parkkisenniemi iloitsee sen puolesta, että pohjoisessa on löydetty poikkeuksellisen paljon urheilijoita, jotka haluavat juosta ja juoksevat 400 metriä. Usko on kova, että uuden valmennuslinjauksen myötä koviakin juoksijoita saadaan aika ajoin puskettua läpi kirkkaampiin valoihin.
Ryhmän tavoitteet pohjautuvat rohkeuteen, positiiviseen asenteeseen sekä itseluottamukseen 400 metrin matkaa kohtaan. Niiden myötä Rovaniemellä uskotaan saavutettavan kovia tuloksia jo lähitulevaisuudessa. Lähtölaukaus on annettu, pohjoisesta juostaan maailman kartalle!
Teksti: Harri Nykänen
Kuvat: Anssi Mäkinen