Yhdessä tekeminen ja korkeatasoinen osaaminen Lapin vahvuuksia urheiluakatemiakentässä

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköön lukeutuva urheiluakatemiaohjelman johto vieraili maanantaina etäyhteyksin Rovaniemellä urheiluakatemioiden sekä valmennuskeskusten arviointi- ja kehittämispäivillä. Kyseessä oli valtakunnallinen kierros, joka on toteutettu kuluneen syksyn aikana jokaisessa Suomen 19 urheiluakatemiassa ja yhdeksässä valmennuskeskuksessa.

Urheiluakatemian ja valmennuskeskuksen arviointi- ja kehittämispäivää vietiin koronarajoitteiden takia läpi etäyhteyksin Rovaniemeltä Helsinkiin. Valkokankaalla paikallaolijoita tervehtii Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen.

 

Päivän aikana urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen, asiantuntija Laura Tast sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn johtaja Aki Salo kävivät läpi muun muassa urheiluakatemian ja valmennuskeskuksen kriteeristöjä yhdessä Lapin urheiluakatemian ja Rovaniemen valmennuskeskuksen kanssa.

Paanasen mukaan asetetut kriteerit ovat täyttyneet Lapin osalta hienosti ja erityiset vahvuudet näyttäytyvätkin Rovaniemen ja Lapin eduksi myös valtakunnallisessa huippu-urheiluverkostossa.

– Lapista paistaa selkeästi sisäänkirjoitettu tapa toimia yhdessä, korkeatasoinen osaaminen ja sen jakaminen sekä tiettyjen lajien loistavat olosuhteet. Niistä edellytyksistä kannattaa pitää kiinni ja panostaa niihin myös jatkossa, Paananen kehaisee.

Paananen esitteli maanantaina Olympiakomitean strategian vuodelle 2024, jossa yhtenä tavoitteena on saada suomalainen huippu-urheilu menestymään menestyvän valmentautumisen kautta. Se edellyttää ammattimaisuuden kasvattamista niin urheilijoiden, valmentajien kuin asiantuntijoidenkin keskuudessa, mutta myös toimintaympäristöihin, johtamiseen ja taloudellisiin resursseihin satsaamista.

Urheiluakatemiaohjelman johtaja korosti, kuinka akatemiat ovat viime vuosina ottaneet merkittävän jalansijan suomalaisen urheilun kentässä.

– Kantavana ajatuksena toimii urheilijan kaksoisuratyö eli kuinka kasvetaan ensin urheilijaksi, sitten kehitytään huippu-urheilijaksi ja viimeisessä vaiheessa menestytään huipulla.

Jääkiekkoilija Jenna Hietala (vas.), yleisurheilija Emma Mäkikallio ja lentopalloilija Outi Polso käyttivät urheilijoiden puheenvuoron maanantain tilaisuudessa.

 

Tilaisuudessa päästiin kuulemaan myös itse urheilijoiden kokemuksia Lapin urheiluakatemian nykytilasta ja sen toimivuudesta. Paikalla olivat lentopallon liigajoukkue WoVo Rovaniemen Outi Polso, Pohjan Koittoa edustava yleisurheilija Emma Mäkikallio sekä RoKin naisten liigapelaaja Jenna Hietala.

Kolmisen vuotta akatemiatoiminnassa mukana ollut Polso on nähnyt kaksoisuran sujuvuuden niin korkeakouluopiskelijan kuin työssäkäyvänkin näkökulmasta.

– Se, että on päässyt tällaiseen ympäristöön, josta kaikki löytyy saman katon alta, on yksi syy miksi urheilu-ura on jatkunut näin pitkään. Akatemiatoiminta on kuitenkin lähtökohtaisesti suunnattu opiskelujen yhteyteen, sillä työelämä asettaa urheilemiselle omat vaatimukset, syksyllä työelämään siirtynyt Polso kertoi.

Urheilumyönteisten työnantajien löytämistä pidettiinkin yleisenä kehittämisen kohteena urheiluakatemialle, sillä urasiirtymät kuuluvat yhtenä osana kaksoisuratyöhön.

Ounasvaaran urheilulukiota käyvä Mäkikallio ja toisen asteen ammatillisen puolen huippu-urheilumallissa syksyllä aloittanut Hietala kokivat toiminnan sujuneen ilman suurempia moitteita, mikä vahvistaa Polson näkemystä urheilun ja opiskelun yhdistämisestä.

– Kouluista tulee hyvin joustoa valmentautumiseen ja opettajien kanssa yhteistyö on sujunut hienosti, toisen asteen opiskelijat kehuivat.

Arviointi- ja kehittämispäivässä kuultiin myös akatemiavalmentajien ja -asiantuntijoiden puheenvuoroja erilaisista malleista, joissa akatemiatoimintaa on integroitu esimerkiksi seuratoimintaan paikallisesti tai lajitoimintaan toiselle paikkakunnalle. Malleissa hyödynnetään vahvasti Paanasen mainitsemia vahvuuksia, kuten asiantuntijoiden integroimista valmennukseen monella eri tasolla sekä olosuhteiden hyödyntämistä muun muassa alppilajeissa Rovaniemen ja Kittilän välillä.

Päivä päättyi antoisaan keskusteluun, jossa mukana oli edustajia Rovaniemen kaupungilta, urheiluakatemiatoiminnassa mukana olevista oppilaitoksista sekä puolustusvoimista. Tahtotila yhteistyön jatkamiseen ja osaamisen kehittämiseen oli yksimielisen yhteinen.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia