Yläkoululeirityksissä opetellaan urheilijaksi kasvamista

Lapin urheiluakatemian järjestämillä yläkoululeireillä urheilijan alut pääsevät opettelemaan itsenäistä työskentelyä. Leiriviikkoon kuuluu paljon ohjelmaa, sillä monipuolisten laji- ja fysiikkaharjoitteluiden ohella myös opiskellaan aktiivisesti. Lapin ammattikorkeakoulun 2. vuosikurssin liikunnanohjaajaopiskelija Annette Suomela kertoo seuraavassa, kuinka tämä kaikki järjestetään.

Luokkahuone on täynnä leiriläisiä ja opettaja on paikalla. Luokasta kuuluu pientä puheensorinaa, kun ennakkoon hankittuja läksyjä tehdään itsenäisesti. Opettaja auttaa heitä tarvittaessa. Opiskelut hoidetaan siten, että nuoret keräävät läksynsä tietylle lomakkeelle ja lähettävät ne omalle koululleen hallinto-ohjelma Wilman kautta. Läksyjen teon ohella nuorille on järjestetty mahdollisuus suorittaa kokeita leirien aikana.

Opiskelussa tulee ilmi myös pieniä haasteita, kun nuorten erilaiset oppikirjat ja materiaalit vaikeuttavat opettajan hahmottamista ja aiheisiin tutustumista. Opettajalla menee hetken aikaa, ennen kuin pääsee jyvälle, mistä puhutaan. Nuorilla tuntuu olevan helpompi kynnys kysyä kaverilta apua läksyihin. Oppiminen on jokaiselle henkilökohtaista ja joillakin itsenäinen työskentely voi tuottaa vielä haasteita. Kannustaminen ja motivoiminen auttavat nuoria.

Yläkoululeiritykset pyörivät tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa. Jokaiselle koululle on nimetty erillinen yhdysopettaja, joka tietää kuinka leiritoiminta ja koulunkäynti pystytään haitattomasti yhdistämään. Opiskeluille onkin varattu hyvin aikaa leiriviikkojen aikana ja sitä hoidetaan valvotusti. Leirille osallistumisen vaatimuksena on, että läksyt tulee tehtyä. Nuori joutuu ottamaan itsenäisesti vastuuta opinnoistaan.

Monelle nuorelle yläkoululeiri on uusi kokemus. Halutaan päästä kehittymään ja opettelemaan urheilijan elämää. Leireillä treenataan uutta ja erilaista, mitä ei normaalisti tule oman joukkueen mukana harjoiteltua. Harjoitusten ja opiskelun lisäksi leireillä järjestetään iltaluentoja ravintoon, psyykkiseen valmennukseen sekä elämäntaitoihin liittyen.

Leirit mahdollistavat nuorelle lisäajan henkilökohtaiseen kehittymiseen. Iltaisin pidettävät seuraharjoitukset eivät pelkästään riitä nuoren urheilijan kehittymiseen, kun tavoitellaan huippu-urheilua. Yläkoululeirityksissä päästään harjoittelemaan monipuolisesti eri osa-alueita kahdesti päivässä. Toimintaa tehdään seuratyön tueksi.

Yläkoulutoiminnan päällimmäisenä tavoitteena on urheilijaksi kasvaminen. Se, kuinka urheilija ottaa vastuuta tekemisistään ja oppii elämisen hallintataitoja. Leireillä luodaan perusvalmiudet urheilijan hyvään päivään ja arjen tasapainoon urheilun ohella.

 

Annette Suomela

Lapin ammattikorkeakoulu


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia